2013-02-15

Frågestund

Har fått en fråga från en läsare som jag tyckte ställde en bra fråga.
Att ryggen svingar tre dimensionellt.
Tänkte jag skulle svara på det lite mer ingående.

När vi först ser hästen som den står så har ryggen två lägen. Först hästens egna hållning, sen när vi sätter oss på så sjunker ju givetvis ryggen ner.

Därför övar vi från basic med kapson oftast hästen framåt neråt sökning vilket gör att ryggen höjs upp. När placeringen av överlinjen alltså är korrekt så höjs ryggen och tornutskotten åker isär, uppåt.
När vi sätter oss på en häst som inte går framåt neråt så pressas ju ryggen ner av våran vikt. Vilket gör att då tornutskotten pressas ihop och ofta ser man ryggskador i olika former på hästar.
Så när vi lärt dom framåt neråt och får en ärlig sökning så sträcks överlinjen och hästen kan då även med våran vikt på öppna upp tornutskotten.
Så då kan kan säga att den svingar tredimensionellt.
Läge ett: "trycket" från ryttarens vikt
Läge två: hästens normalläge
Läge tre: då den även svingar ryggen uppåt.

Man kan se på lite mer tränade hästar just under longering tex att ryggen svingar väldigt mycket uppåt och liksom gungar upp och ner.

Min häst ser man jätte tydligt det tre dimensionella svinget på i trav under longering. Ska se om jag kan få tillfälle att filma och lägga upp.

Att eftersträva detta moment främjar hästens rygg och muskelatur.
Att få en flexibel rygg som "flexar" tornutskotten i ryggen. Att hästen kan stärka sig utan att tornutskotten bara pressas ihop och trycks ner. Så vi kan få ryggen att bära.

Det är väldigt basic men jag tror inte många pratar om det momentet, just exakt VAD och VARFÖR vi vill ha framåt neråt sökningen.
Detta är en av de stora anledningarna!

Men enklare förklaring så kan man säga att framåt neråt "drar" isär och upp tornutskotten och vi får bättre flexibilitet.

Och böjningen är för bröstkorgsrotation och höftplacering.

Att hästen ska träda in till tungdpunken, som ligger mitt under hästen är något vi vill ha för att hästen skall kunna bära just under den punkt där ryttaren sitter.

Så allt basic från marken gynnar den uppsuttna ridningen!

Och väl där, fortsätter vi med samma övningar för att stärka hästen och få den smidig och bärig.

Fråga gärna massor med frågor! Det är jätte kul och nyttigt att svara!
Ha en mysig fredagkväll!!

Kram från Martina och Valentino

Postat i | Comment (2) kommentarer Trackbacks ()

Postat av: ShireElin

Super bra förklarat! Det är ju inte bara det att tornutskotten "flexar" utan ryggmusklerna höjs ju också och man sitter på musklerna istället för sekellett! :)
Svar: exakt! musklerna skyddar ju tornutskotten, så utan dom skulle vi, som du säger, sitta direkt på dom =)
alltså skelettet =)
Mizzundastood

2013-02-15 (22:47:04) www http://shireelin.wordpress.com

Postat av: Emma

Vad kul med ett inlägg om det här ämnet. Jag har nog undgått begreppet att "svinga tredimensionellt", tack för att du förklarar. Nu ställer jag lite mer frågor, så jag hoppas inte du tycker jag är jobbig. Som jag förstår det på inlägget finns tre lägen; utan ryttarvikt, med ryttarvikt, samt ett som innebär att ryggen svingar upp (och ner antar jag också, annars blir det ju inget sving). Är det alla dessa tre lägen som innebär ett 3D-sving? Alla tre lägen kan väl inte ske samtidigt? För mig är tredimensionellt någonting som kan ske i tre riktningar så det är därför jag klurar på just själva uttrycket:)

Förresten, kan du inte skriva lite om bröstkorgsrotation också? :)
Svar: Absolut inte =)Jag vill ha massor av frågor, det är lite syftet med bloggen. För det rä ett jätte bra sätt att lära sig förklara pedagogiskt och att även läsa på när frågorna blir svåra =)

Helt rätt tänkt med tredimensionella rörelsen.
=)

Ska skriva om bröstkorgsrotationen och försöka se om jag hittar något bra klipp.
Vanligt vis kan jag inte lägga upp klipp från telefonen, men nu sitter jag vid en vanlig dator. Då kanske det går =)

Tack för alla frågor!
Kram
Mizzundastood

2013-02-18 (21:05:31)


Kommentera inlägget här:

Namn:

Kom ihåg mig?

E-postadress:



URL/Bloggadress:



Kommentar: